Latest News

ROMATOM a semnat cu NEI un Memorandum de Intelegere(MI) pentru cooperare in proiecte nucleare viitoare

Semnarea Memorandumului de Intelegere intre Nuclear Energy Institute („NEI”) și Forumul Atomic Român („ROMATOM”) pentru cooperare în aplicațiile civile ale energiei nucleare  

14 octombrie 2020, Bucuresti: Nuclear Energy Institute („NEI”) cu sediul în Statele Unite ale Americii și Forumul Atomic Român („ROMATOM”) au încheiat, la data de 14 octombrie 2020, un Memorandum de Înțelegere (MI) pentru cooperare în aplicațiile civile ale energiei nucleare.

MI a fost semnat de D-na Maria Korsnick, Președinte și CEO, Nuclear Energy Institute, și Dr. Teodor Chirica, Președinte Onorific al ROMATOM, cu ocazia unui webinar  pe tema oportunităților de investiții și a capabilitatii industriilor nucleare din România și Statele Unite, în prezența D-lui Tommy Joyce, Secretar Asistent Adjunct pe probleme de Energie pentru Securitatea Energetică Globală și Secretar Asistent  Adjunct pentru Dezvoltarea Pieței și Inovație Energetică și Dl. Dan Drăgan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, Economiei și Mediului de Afaceri din România.

Scopul acestui MI este stabilirea unei relații de cooperare între cele două industrii, in conditii de securitate nucleara, cu respectarea  legilor și reglementărilor din cele doua state, precum si a angajamentelor internaționale asumate de acestea. MI sprijina crearea  unui  cadru de cooperare între industria nucleara din România și cea din Statele Unite, avand drept scop promovarea utilizării pașnice a energiei nucleare prin operațiuni eficiente și politici eficace, precum și facilitarea dezvoltarii comerțului și investițiilor în sectorul energiei nucleare. Industriile nucleare din SUA și România au o expertiză extinsă în realizarea proiectelor nucleare fiabile, sigure și eficiente, iar în contextul parafarii Acordului Interguvernamental dintre România și SUA, din data de 9 octombrie 2020, acest MI conecteaza industriile nucleare din ambele țări, cu scopul de a încuraja cooperarea pe termen lung, in conditii avantajoase ambelor parti.

Acest Memorandum de Înțelegere împreună cu recentul Acord Interguvernamental dintre Statele Unite și România demonstrează importanta cooperarii internaționale  pentru a reduce emisiile de carbon și a promova securitatea energetică. Domeniul nuclear din SUA are un istoric de neegalat în parteneriatele industriale și dorește să fie partenerul României, avand in vedere ca Romania  iși revitalizeaza infrastructura energica nucleara. Impreuna cu ROMATOM, NEI dorește să sprijine această colaborare de a promova energia nucleară ca soluție energetică curata și a ajuta ca  România să-și atinga obiectivele climatice și de securitate energetica”, a declarat d-na Maria Korsnick, Președinte și CEO, Nuclear Energy Institute.

La nivel european, în prezent energia nucleară asigură aproape 50% din producția energetică cu emisii CO2 reduse și 26% din întreaga producție energetică, asigurând 1,1 milioane de locuri de muncă și realizând o cifră de afacere anuală de 102 miliarde de euro. În România, energia nucleară asigură 18% din producția internă și 33% din energia curata produsă în România, creând 11.000 de locuri de muncă în industria orizontală, un număr care ar putea crește la 19.000 de locuri de muncă în contextul dezvoltării noilor proiecte nucleare.

„România este puternic implicată în dezvoltarea programului său nuclear civil, pentru a crește securitatea energetica și a reduce emisiile de CO2 în conformitate cu obiectivele UE 2050. În conformitate cu Strategia Energetică a României și Planul Integrat Național pentru Energie și Schimbări Climatice, energia nucleară joacă un rol esențial în toate scenariile , valorificând experiența operațională a Unităților 1 și 2 ale CNE Cernavodă”, a declarat  Dr. Teodor Chirica, Președinte Onorific, ROMATOM, apreciind in continuare faptul ca”MI semnat astăzi cu partenerii noștri americani întărește capabilitatile domeniului nuclear de ambele părți și creează oportunități pentru implementarea cu succes a proiectelor strategice în România, precum Unitățile 3 și 4  CNE Cernavodă, retehnologizarea Unității 1 și in viitor, alte proiecte precum reactoarele modulare de mici dimensiuni” – Dr. Teodor Chirica, Președinte Onorific, ROMATOM.

Dl Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica, salutand semnarea MI între ROMATOM și NEI , subliniaza faptul ca ”fiabilitatea și capabilitatea industriei orizontale nucleare sunt esențiale în implementarea cu succes a unor noi proiecte, cu beneficii sociale și economice multiple pentru România” adugand ” Unitățile 3 și 4 ale CNE Cernavodă vor furniza României energie curata, accesibila, fiabilă, în special după scoaterea din funcțiune a capacitatilor conventionale învechite, în conformitate cu strategia UE pentru reducerea emisiilor și tranziția către o economie verde, vor crea locuri de muncă și vor securiza infrastructura energetică a Romaniei pentru dezvoltare industrială și socială. Retehnologizarea Unității 1 va conduce la inca 30 de ani de producere sigura de energie, la mai puțin de jumătate din costul unei noi unități. După cum am văzut, în timpul pandemiei COVID, rezilienta și sustenabilitatea sistemelor energetice joacă un rol vital în asigurarea continuității activității economice și in perspectiva relansării activității industriale după această criză”.

Nuclear Energy Institute (NEI) este organizația responsabilă de stabilirea unei politici industriale unificate cu privire la aspectele care afectează industria energiei nucleare, inclusiv aspectele de reglementare ale problemelor operaționale și tehnice generice. Membrii NEI includ entități autorizate să opereze centrale nucleare comerciale în Statele Unite, proiectanți de centrale nucleare, mari firme de inginerie, instalații pentru ciclul combustibilului, entități licențiate pentru materiale nucleare și alte organizații și entități implicate în industria nucleara. Viziunea NEI este de a avea o lume alimentată cu energie curată și fiabilă. Pentru a atinge această viziune, misiunea NEI este de a promova utilizarea și dezvoltarea energiei nucleare prin operațiuni eficiente și politici eficace.

Related posts