Latest News

Articol RomaniaLibera.ro – Fabrică de echipamente pentru industria nucleară, la Oltenița

Walter Tosto București, fosta FECNE (celebra Fabrică de Echipament Nuclear și Energetic), de pe platforma IMGB, construiește o nouă unitate la Oltenița, județul Călărași. În prezent, Oltenița este unul dintre cele mai sărace orașe din România, iar majoritatea locuitorilor pleacă să muncească la București. Investiția italienilor este mană cerească pentru zonă.

Vorbim despre o fabrică pentru marea industrie, construită de la 0, într-una dintre cele mai sărace regiuni din țară, un fapt rarissim în peisajul economic industrial de după Revoluție. Resurse de amploare vor fi folosite pentru ridicarea noii unități, având în vedere profilul companiei Walter Tosto, care produce piese (reactoare, separatoare, boilere) de dimensiuni mari și foarte mari, 800 de tone sau chiar mai mult. Amplasarea unității la Oltenița a fost o chestiune de logistică. Transportul unei piese de sute de tone din București în Constanța, pentru încărcare pe vas, reprezintă o adevărată provocare, cu timpi lungi de deplasare, avize de obținut pentru transport agabaritic și costuri, implicit, mari. Pe malul Dunării totul este mai simplu. Pur și simplu, piesa iese din fabrică și este urcată pe barjă, care apoi o duce în Constanța. Timpii și costurile de deplasare scad, deci crește eficiența societății.

Despre acest lucru vorbește și Luca Tosto, CEO Walter Tosto București (WTB), referitor la fabrica din Oltenița: „Are o suprafață acoperită de 7.700 mp și o suprafață descoperită de 72.000 mp, în perimetrul căreia se utilizează transportoare autopropulsate, macarale mobile și rampe de acces la fluviul Dunărea, pentru operațiunile logistice“. Luca Tosto nu precizează dimensiunea investiției, dar, având în vedere suprafața desfășurată a viitoarei fabrici și echipamentele ce trebuie aduse la Oltenița pentru a putea produce, este de așteptat ca aceasta să fie de câteva milioane, dacă nu chiar zeci de milioane de euro.

Articolul continua in Romania Libera

Sursa: RomaniaLibera.ro

Related posts